1. The price of an article is Rs. 25. After two successive cuts by the same percentage, the price becomes Rs. 20.25. If each time the cut was x%, then:

  • (a) x = 9
  • (b) x = 10
  • (c) x = 11
  • (d) x = 11.5

2. Three planets revolve round the sun once in 200, 250, 300 days respectively in their own orbits. When do they all come relatively to the same position as at a certain point of time in their orbits?

  • (a) After 3000 days
  • (b) After 2000 days
  • (c) After 1500 days
  • (d) After 1200 days

3. What is the greatest number that divides 13850 and 17030 and leaves a remainder 17?

  • (a) 477
  • (b) 159
  • (c) 107
  • (d) 87

4. If the sum of an integer and its reciprocal is 10/3, then the integer is equal to:

  • (a) 3
  • (b) 6
  • (c) 12
  • (d) 13

5. If (x - 6) is the HCF of x2 - 2x - 24 and x2 - kx - 6, then what is the value of k?

  • (a) 3
  • (b) 5
  • (c) 6
  • (d) 8

6. Which one of the following is neither prime number nor composite number?

  • (a) 1
  • (b) 2
  • (c) 3
  • (d) None of the above

7. There are some benches in a class room having the number of rows 4 more than the number of columns. If each bench is seated with 5 students, there are two seats vacant in a class of 158 students. The number of rows is:

  • (a) 4
  • (b) 8
  • (C) 6
  • (d) 10

8. A ladder 20m long is placed against a wall so that the foot of the ladder is 10m from the wall. The angle of inclination of the ladder to the horizontal will be:

  • (a) 30 degrees
  • (b) 45 degrees
  • (c) 60 degrees
  • (d) 75 degrees

9. The locus of a point in rhombus ABCD which is equidistant from A and C is:

  • (a) a fixed point on diagonal BD
  • (b) diagonal BD
  • (c) diagonal AC
  • (d) None of the above

10. lf two parallel lines are cut by two distinct transversals, then the quadrilateral formed by the four lines is always a:

  • (a) square
  • (b) parallelogram
  • (c) rhombus
  • (d) trapezium

Answers

  1. (b)
  2. (a)
  3. (b)
  4. (a)
  5. (b)
  6. (a)
  7. (b)
  8. (a)
  9. (b)
  10. (d)

Above questions were asked in CDS (II) 2012 Elementary Mathematics paper