Each item consists of a word in capital letters followed by four words or group of words. Select that is most similar in meaning to the word in capital letters.

1. LIVELY

  • (a) active
  • (b) lethargic
  • (c) wearisome
  • (d) ugly

2. SACRED

  • (a) moral
  • (b) holy
  • (c) clean
  • (d) truthful

3. GRAVE

  • (a) painful
  • (b) sad
  • (c) hopeless
  • (d) serious

4. FOUL

  • (a) dirty
  • (b) innocent
  • (c) foolish
  • (d) unbecoming

5. ABJECT

  • (a) miserable
  • (b) objective
  • (c) tortuous
  • (d) painful

6. ARDENT

  • (a) eager
  • (b) devoted
  • (c) zealous
  • (d) sincere

7. PREPOSTEROUS

  • (a) unreasonable
  • (b) improper
  • (c) too early
  • (d) arrogant

8. BLEMISH

  • (a) evil
  • (b) attraction
  • (c) blot
  • (d) virtue

9. IMPASSE

  • (a) deadline
  • (b) stalemate
  • (c) standstill
  • (d) status quo

10. ENHANCE

  • (a) embellish
  • (b) increase
  • (c) create
  • (d) reveal

11. EPHEMERAL

  • (a) short-lived
  • (b) immediate
  • (c) stupendous
  • (d) amazing

12. TRUDGE

  • (a) prod slowly
  • (b) walk wearily
  • (c) trample easily
  • (d) wade carelessly
(Synonyms are helpful for ESE, CDS and other exams)

Answers

  1. (a)
  2. (b)
  3. (d)
  4. (a)
  5. (a)
  6. (c)
  7. (a)
  8. (c)
  9. (b)
  10. (b)
  11. (a)
  12. (b)